African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Сряда, 15 Август 2018г.
Home > Библиотека > За начинаещия > Техниката в цихлидарника
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Събота, 10 Октомври 2009 21:14

Техниката в цихлидарника

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(14 гласа)
Преди въобще да сте си помислили да купите рибките за новия си аквариум трябва да осигурите подходящото за съда техническо оборудване. Това може да се окаже не толкова лека задача поради няколко причини. Първо - на българския пазар има голямо разнообразие от фирми, всяка от които представена от богата гама продуктови серии. И второ - не винаги е добре да съобразявате избора си с обозначенията на опаковката, т.е. това, че даден модел канистър се препоръчва за 200 л аквариум, не означава, че е достатъчен за вашия 200-литров цихлидарник.

 

 

Преди всичко останало за цихлидарника най-важно е да осигурите добра филтрация. Тя задължително трябва да включва канистър, докато вътрешен филтър, пауърхед или уейвмейкър са удачни решения, които обаче само могат да допълнят филтриращата система.

 

Канистърът, или външният филтър във формата на кофа с излизащи от нея маркучи, осигурява основната филтрация в един аквариум - едновременно механична и биологична. Въпросната кофа се зарежда с пълнежи, които в някои случаи идват в комплекта, но най-често се налага да си ги купим допълнително. Пълнежите са основно керамика и гъба - едра и дребна съответно за обиране на големите и фини боклуци. Докато гъбите (или ватата) служат за механична филтрация и поддържането на чистотата в аквариума ви, керамиката и сходните й пълнежи отговарят за биологичната филтрация. Те осигуряват място за зараждане на нитрифициращите бактерии, заемащи важна роля в преобразуването на вредните вещества в не толкова вредни.
Тук става ясно, че ни е нужен възможно по-голям канистър, който да побира повече литри керамика. Есествено от значение е и дебитът на филтъра, като препоръчително е литрите в час да са равни на 5-6 пъти обема на аквариума. Например за 200-литров цихлидарник можем да се задоволим най-малко с канистър с дебит 1200 л/ч.


Все пак големият дебит е по-маловажен от обема на кофата, при все, че за раздвижването на водата можете да се снабдите с допълнителна техника. Тук идва ролата на споменатите още в началото вътрешни филтри, пауърхеди и уейвмейкърите. Всеки от тях е подходящ за създаването на по-силно течение в аквариума, а също и за премахването на „мъртвите зони" - места, до които канистърът не успява да прекара струята си вода и мръсотията се задържа и започва процес на гниене.


Освен мощна филтрация, един цихлидарник се нуждае от нагревател, който се избира според обема на аквариума - на опаковката на продукта обикновено си пише за какъв съд е подходящ.


Осветление, естествено, също е нужно, защото все пак искаме да виждаме рибите си и вечер, нали? Освен това с добре подбрани пури цветовете на цихлидите могат сериозно да бъдат подсилени и да носят още по-голяма радост за окото. Затова не пренебрегвайте доброто осветление, не е необходимо да бъде силно като за растителен аквариум, но определено е от значение!

Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер