African Cichlids - BG

Българският портал за Африкански Цихлиди

Сряда, 15 Август 2018г.
Home > Библиотека > За начинаещия > Аквариумът - Колко голям?
Warning: Parameter 3 to plgContentDYBanners::onPrepareContent() expected to be a reference, value given in /home/afrchild/public_html/libraries/joomla/event/event.php on line 67
Неделя, 27 Септември 2009 09:33

Аквариумът - Колко голям?

Написана от AfricanCichlids-BG
Оценете тази статия
(31 гласа)

Правило в акваристиката като цяло е, че преди да изберем аквариума, трябва да сме решили какви ще са неговите обитатели. В цихлидарството следваме същата последователност при началото на един нов проект, тъй като именно видовете рибки, които предпочетем, са определящи за формата и обема на съда.

Най-често обаче цихлидарите търсим аквариум с по-голяма площ (дължината по широчината) и височината идва на последно място. Това важи с пълна сила за малавийските цихлиди например, които изискват да им осигурите повече укрития. Следователно колкото по-широко е дъното, толкова повече камъни ще можете да поберете и образувате пещери с тях. Дължината ще ви позволи да обособите повече купчини пещери = повече територии за заемане от различните видове. Естествено, дългият аквариум означава и повече свобода за живеещите в средните и горни слоеве риби, които на воля ще плуват  по цялото продължение на съда.

 

Височината, макар и останала на по-заден план, също е от значение и трябва да я вземете под внимание.  Все пак именно от нея зависи каква гледка ще имате у дома си и до колко рибките ще са ви пред очите.  Важно е да се отбележи, че ако аквариумът ви ще има капак (готов или направен от вас по проект), това ще отнеме поне няколко сантиметра от височината и в такива случаи съдът се поръчва малко по-висок. Ако смятате да гледате риби, обитаващи горните слоеве на водата и плуващи свободно в открити води в оригиналния си биотоп - езерото, също изберете по-висок аквариум.

 

 

Обемът, естествено, също е пряко свързан с това, какви цихлиди сте харесали за първия си цихлидарник. Има рибки от ез. Танганайка - т.нар. черупкообитаващи, които могат да живеят в супер скромно 20 л аквариумче. Но всеки друг вид изисква далеч по-сериозен съд, като за минимум бихме могли да приемем 200 л при примерни размери от 100х40х50 см (д/ш/в).  В такъв аквариум спокойно ще живеят няколко вида малавийци и доста видове от Танганайка. Популярните трофеуси обаче изискват повече - 350 л например е подходящ обем за една прилична група от тези рибки, че дори и за 1-2 други вида за съкваритиранти. Едри цихлиди като танганайските фронтози обаче вдигат летвата към 600 л като минимум, за да се чувстват окей. Ако въобще биха могли да се чувстват добре в акварим.

 

В заключение остава да запомните най-същественото - че рибите определят размерите и обема на аквариума, който предстои да бъде закупен. Затова разгледайте каталозите с разпространените у нас видове от ез. Малави и ез. Танганайка и решете кои са вашите цихлиди. След това заповядайте във форума и задайте всички въпроси, които са възникнали - могат ли да живеят заедно, какви условия трябва да им осигурите, по колко рибки от вид и... какъв аквариум да подготвите за тях.

1 коментар

  • Връзка към коментара kdravia Неделя, 25 Октомври 2009 14:33 публикуван от kdravia

    Смятам,че тази статия е много полезна,особнно за такива като мен които мислят тепърва да отглеждат тези прекрасни риби.Много ценно е да добиеш достатъчно знания преди каквото и да било начинание.

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Login to post comments

Анкета

Планирате ли нов аквариум преди края на кризата?
 

Новият брой!

Diving BG вече на пазара!
Банер