African Cichlids - BG Forum

Общи раздели => Офтопик дискусии => Темата е започната от: rv в Януари 20, 2010, 06:16:08Титла: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: rv в Януари 20, 2010, 06:16:08
  Защо никой според вас не е направил такова нещо в България ? Но нека първо да уточня какво имам в предвид : около 300 кв.м шоурум + 100 кв. склад и карантинно помещение. Минимум 500 вида риби в постоянна наличност и разбира се без клетки с папагалчета, кученца, храна за котки, кучета и всякакви други неаквариумни обитатели.

Според мен причините мога да ги разделя на няколко групи.
1. Ниско рентабилен бизнес - големи инвестиции в началото ( около 200 хил. евро ) само за оборудване и то с компромиси за морските аквариуми. Още толкова за стока и деня на отварянето започваме с заплати, наем на помещението, като начислим и амортизации не ми се мисли какъв оборот ще се гони на ден.
2. Слабо потребление. Някои ще кажат няма пари, а аз ще се засмея, защото всички знаем колко пари дават много от хората за неща които са им напълно ненужни, но трябва да ги имат, за да поддържат високото си социално ниво и да избият комплексите си за малоценни личности или по друг начин казано нищожни, нещастни душици в лъскави черупки, поставящи материализма в култ.


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: dido1 в Януари 20, 2010, 06:40:45
Идеята не е лоша, още повече всички ние ще сме "ЗА" такова нещо да има в България, но момента за каквито и да е инвестиции е неподходящ поради тъй наречената "финансова криза", по скоро трябва да го направи някой, който има налични пари, а не тепърва да се почва от нула ;)


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: DEMETRA в Януари 20, 2010, 06:49:51
Всичко според мен идва от стандарта ни на живот, висока безработица, ниско заплащане и беззаконие.
Тези които могат да си позволят качествени продукти и оборудване и сега го правят но стават все по малко, другото е че това хоби все още не е достатъчно популярно сред хората, малка страна сме и от тук идва и другия проблем. Аз съм превърженик на това да има не много малки магазинчета из целия град а както на много места из чужбина са обособени комплекси с магазини(пазари). Другото е че и търговците налагат евтини продукти на пазара, айде от към храни според мен има добри марки но от техниката масово се налагат евтини и некачествени продукти. Много от нас в началото с цел икономия на средства са купували неща които много бързо се амортизират или развалят а за тях обикновенно няма гаранция или е 1 месец(от продавача), дори и марковата трехника не е обезпечена със сервиз в България, в момента търся щипка за капака на канистъра си - ЕHEIM 2229 която струва 5-10лв и вече 2 месеца питам всички вносители и все нямат, може би и големите търговци и дистрибутори в чужбина не ни взимат насериозно.
Аз като чета по форумите повечето от нас си купуват техника а май и всичко необходимо от чужбина защото и с транспорта до тук е по евтино отколкото да си го купиш от тук.


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: DEMETRA в Януари 20, 2010, 07:03:40
Според мен не е от "финансовата криза" те търговците и сега дават пари защото в Китай не можеш да купиш два филтъра или аквариума, но лошото е че само от там пазарят и за да напълнят един контейнер-иначе не е рентабилно взимат много стока и слагат голяма печалба. Нека почитетелите на соленоводните аквариуми кажат на колко места в България има риби или корали които да купят, разменят си помежду си и разнообразие няма. Сега ДИСКУС поразчупиха пазара с повече риби и техника, дано продължават.


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: rv в Януари 20, 2010, 08:03:47
Да си го кажем накратко Българите не са "узряли" , за подобно хоби на високо ниво. Независимо от това, че живеем в 21 - ви век икономическото ни мислене е на ниво началото на 20 - ти век в Щатите. Наричан още "Див капитализъм", при който е важно само финансовия резултат ( хората са на заден план ). Може да гледате филма на Чарли Чаплин " Модерни времена" , където се усмива капитализма. Общо взето сме на това ниво като мислене, но не и като стандарт. И в една такава държава, където хората са мачкани всеки ден, управляващите крадат, бизнесмените крадат ( счетоводните измами и укриването на данъци и акциз си е кражба ) и човек = батерия, то на една "Батерия" аквариум не и трябва.


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: Ogi в Януари 20, 2010, 08:14:36
Отговор с две думи: Няма клиенти
да няма клиенти за такъв магазин във Варна направиха 2 магазина единия до Палах Център, другия в Мол Варна на първо ниво до Пикадили, които го раздават Хай Класа  ;) има много продукция от храни за хамелеони до отварящи се котешки вратички, техника също много и то от по-отбраната - Ехейм и т.н. обаче няма да се отървете от клетки с папагали и морски свинчета  ;D надценките са - мале, мале - един джиджан аквариум 70 л. + капак и оборудване струва 350 - 400 лв. е как да си го купя или по-точно защо да си го купувам ??? Рибки слаба - работа ... това е хора ние сме бедна държава, разберете го, колкото и да е болезнено, няма достатъчно хора, които да купуват достатъчно стока от такъв магазин, затова там трябва да се продава всичко и имам чувство, че пак бачкат за кеф на собственика, щото не му се пазарувало от зле заредени магазинчета, имал възможност и направил магазин  ;D

Засега си имаме специализирани европейски чалга заведения на европейско ниво, на Плаза е пълно  ;D ;D ;D


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: DEMETRA в Януари 20, 2010, 08:22:57
Другото което за мен е много дразнещо е че официалните вносители на техника и храни не контролират продажните цени и в един град в различните магазини тези продукти се продават на различни цени, кой колкото реши толкова слага. Аз наскоро имах подобен случай с един филтър на Ферпласт, във Варна беше от 80 до 89лв. и си го взех от София като с доставката ми дойде на 76лв. Другото много важно нещо е че при малките търговци повечето основни артикула се предлагат по каталог и дали ще си го поръчаш при тях или по интернет в повечето случая нама голяма разлика във времето на доставка но има в цената, през мрежата е пи евтино.

Само да допълня колегата, ако отидеш до склада на Миазо ще си вземеш нещата по евтино отколкото в магазина им на Палах център. Иначе не продават на (крайни клиенти).


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: Ogi в Януари 20, 2010, 08:39:07
Само да допълня колегата, ако отидеш до склада на Миазо ще си вземеш нещата по евтино отколкото в магазина им на Палах център. Иначе не продават на (крайни клиенти).

Да те не продават на крайни клиенти, а само на магазинчета, само че като се наредим с магазинчетата и аз купувам за 2 пъти повече пари и им казвам, че отивам там защото в магазина просто няма това което искам да купя ... дори регистрация ми направиха и пак всеки път въпроси ми задават все едно ми правят подарък и не им плащам всичко и повече не ходя да им купувам пикливите 5л. туби с Акуатан и Нитривек и без тях се справям, щом не искат оборот - няма ...  ;)


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: rv в Януари 20, 2010, 08:52:02
Абсолютно всичката стока в България е с по висока цена от тази в Европа. Купих си лампа на Hailea - Китайска, но много добра според мен на цена 250 лв. Във всички чужди онлайн магазини където я има ( Полски и Руски ) , цена от 180 до 220 лева. Рибите в Чехия и Германия са в пъти по ниски като цени. И най лошото е, че повечето внос на риба в БГ е от Сингапур, а там цените са убийствено ниски. Еми не става с тия 500% надценка, посто е убидно за нас потребителите да ни убиват желанието с тия цени.


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: nikolav в Януари 20, 2010, 08:55:29
За състоянието и качеството на магазините не обвинявайте търговците, а клиентите! Не търговците налагат евтини и боклучави марки, а пазарът, тоест клиентите.
А положението в София поне е в пъти по-добро от това преди 5 години да кажем. Пловдив и Варна бяха много преди в София в това отношение може би и поради липсата на животински пазар там. Колкото и да му се радваме и да си го обичане, не е нормално тази дупка (защото си е такава) да е в центъра на София и всеки да може да отиде и да си купи три гупи на половин цена от тази в магазина.
А и никъде никой не може да контролира крайните високи цени на дадена стока. Уважаващите себе си марки и вносители може да контролират минималните цени на стоките, за да защитят интереса на преките си клиенти.
Навремето като си купувах филтъра за настоящия си аквариум имах избор - или 1050 лв. от рафтчето на магазина на Краси или около 300 лв. с доставката от Германия. Е, ясно от къде го взех. Но не мога да се сърдя на Краси. За да го продава на тази цена явно има и кой да я даде. А и бас ловя, че ако ги намали (беше намалил - сага цените са по-нормални) на 1/3 от цената, едва ли щеше да продаде три пъти повече Ехейми.
Но според мен се движим в правилна посока. За София поне вижте магазина на Дискус, както и на Аквадизайн! Макар и не огромни са достатъчно богато заредени и на мен поне ми е удоволствие поне да мина от там и да видя какво има.
Относно морската акваристика, защото от скоро ми е влезнала под кожата нещата не са толкова зле. Като тръгна корали и риби да купувам, смятам, че определено няма да страдам от липса на алтернативи.


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: Ogi в Януари 20, 2010, 09:01:06
Да пропуснах, имам няколко приятели в този бизнес, достатъчно близки за да знам доставните цени на артикулите ... да може би стигаме до истината - няма друг бизнес с такива високи надценки, просто няма ... примерите са безброй от 300 - 400 - 500 % при по-едрите до хиляди проценти при по-дребните неща - много надценки, много нещо, няма в никой друг сектор такива надценки, нито в авточасти, нито в компютърни компоненти ... никъде  ???

Една стока ако ми излиза в магазина с 10 дори 15-20 % по-скъпо от онлайн пазар (където също има надценка) ОК давам ги, нали трябва и те хляб да имат и няма да си играя да поръчвам да чакам и т.н. обаче като е двойно и тройно - няма как ...


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: nixanbal в Януари 20, 2010, 09:12:43
Съгласен съм с Ники - върви се в правилната посока, макар и бавно. За съжаление още не съм ходил в магазина Дискус в София, а толкова го чаках преди години да направят такъв. Даже не знам къде се намира всъщност :) Все пак имаме хубави магазини - поне Аквадизайн например е такъв. Приятно е да си висиш и разглеждаш. Е, щеше да е по-добре да е по-голям, но може би някой ден?

Надценки има много солени, особено за нещо ново, което тепърва се внася - вибрационните помпи - какво ще кажете за разликата в цените навън и у нас? ;)

И на мен винаги ми е липсвало онова хале от снимките в нета, в което групи хора си обикалят сигурно часове, разглеждайки огромно разнообразие от техника, риби, растения, аквариуми и всякакви чудеса на акваристиката. А хобито е страхотно и със страхотно поле за развитие на бизнес, ама явно пазарът си е малък и няма как. Дали това обаче е единствената пречка? 


Темата е страхотна, поздравления!


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: rv в Януари 20, 2010, 09:16:51
  Проблема е, че някои искат да забогатеят с един продаден аквариум, как да купуват хората, като видят в нета, че същия аквариум в Европа е по евтин. И това важи за всичката стока, особено луксозната. Швейцарските часовници в БГ са с по висока цена от такива в магазини в Париж ( лично съм го проверил ). Също в Париж съм си купувал обувки  с цена 120 евро,  същите на Витошка 560 лева, като и казах на продавачката тя ми вдига рамена. Еми не става, докато цените на стоките са спекулативно високи, търсенето ще е ниско ( не всички са балъци ).

Причината за високите цени в акваристиката, не е в търговците на дребно или в магазините ! Причината е във вносителите.

 Там нещата куцат яко. Прекалено малко са представителите на дадена фирма, в повечето случаи само един, което си е монополно положение и хоп спекулативно високи цени. Харесва ми политиката на Сера за България. Така се прави, но за съжаление май други фирми с директно представителство на производителя за БГ няма.


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: Gancho_ в Януари 20, 2010, 11:00:54
   Темата е добра поздравления.Аз също съм търговец и се дразня като някой ми се меси в ценообразуването в магазина,НО СЪМ И 100 % зад колегите който смятат че не може да има 300-400 % процента надценка на стоките,като тръгнах да си търся аквариум се нагледах на цени и за лепен и за готов, и съвсем случайно се запознах с човек който работи в склад във варна-мисля че на някаква фирма завършващя на мания беше,ами честно да ви кажа аквариум 200 литра лят със капак и вътрешен филтър,вярно киатайски но ми излезе 300 лева,+помпичка +храна за рибки която бе на смешната цена от 4.60 мисля че 250 мл,е не може този аквариум да струва ........ прсто не мога да го намеря в момента цената му,но има хора предполагам купили го от магазин да кажат колко е.За рибките не мога да кажа нищо защото нямам база за сравнение,единственото което мога да кажа че искрено завиждам на софиянци за съботния пазар,не знаете какво е единствената разфасовка за храна в Русе е 15 грама,смятам че това достатъчно трябва да ви говори.


Сега докато пиша ,и умувам защо гаражния тип магазинчета се страхуват от разрастване,ми хрумна страхотна идея сетих се къде би ме радвало да видя такъв тип магазин,и би бил със разумен наем и голям човекопоток,в Русе предполагам и в другите градове в Кауфланд има по 2 -3 големи магазина след касите  там би било перфектното място за такъв тип магазин,(не съм сигурен до колко е възможно да се комбинира )но все пак който има потенциал да действа,а иначе за това което умувам може би увеличаване на разходите 10 пъти не би довело и до 2 пъти увеличаване на оборота,затова големите магазини се мъчат да печелят от надценка и от там ние се чудим аджаба защо са толкова високи цените,а защо никой не влага в собствено хали в рамките на града това вече не знам.
Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: nikolav в Януари 20, 2010, 11:52:54
Ганчо, извинявай ама примерът с Кауфланд...
Мисля така и не кога да се сетя дали има пример за магазин по-не на мястото си ако е там. Как мислиш колко човека биха влезнали в него, ако е за акваристика? Е, ако има 2-3 аквариума със златни и живородки, че му е хоби на собственика и няколко щанда с кучешка/котешка храна може и да има икономически смисъл.
Сори, ама някак си не си се представям да си купя един канистър Ехейм и няколко фронтози на излизане от Кауфланд... Цялата идея за качествен магазин за каквото и да е, поместен в долнопробна верига ми звучи абсурдно.


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: DEMETRA в Януари 21, 2010, 08:11:10
В отговор на Ганчо че не иска д аму се месят в ценообразуването искам да кажа че в "белите" страни хората и големите търговци работят с търговски отстъпки и рядко можеш да видиш една стока с различни цени, това не е баба Цонка която е изкарала два корена целина и 7 яйца на вестник на тротоара да ги продава. Точно това че сега всеки сам си определя цените се получава така че в единия край на града една стока струва една цена а в другия друга, или търговеца сложил PVC дограма и дигнал цените че му е излязла много скъпо. Повечето търговци имат залежала стока но не намалят цените, наскоро си взех храна и марката за годност беше изтъркана защото е минал срока на годност, това как се обяснява. Познавам продавача и знам че на храната и няма нищо но така ли се прави. Постоянно излизат нови модели техника и оборудване и на новите продукти цените са по ниски от на старите но никъде не съм видял да има АКЦИЯ - разпродажба.

Много от вносителите правят ПРОМОЦИЯ с цел налагане на даден продукт или освобождаване от залежала стока но за МАГАЗИНЕРИТЕ това е забранен термин. Вижте чуждите сайтове и ще се уверите.


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: Gancho_ в Януари 21, 2010, 09:34:39
Бях нападнат помощ:-)))  (grouphug)

    В отговор за нападките,не знам с какво се занимавате но определено не гледате търговски на нещата,може и моето мислене да е изкривено ама нали знаете всеки си гледа някъде там от неговата си камбанария.
    Мили приятели,акваристиката не е само хоби-казал Мечо Пух,каквато е тя за вас.Акваристиката е 6 Рожден ден,....е случайно видяна шаренийка в детски очи,златна рибка за гаджето което сваляме,амбиция на родител да научи дете на отговорност,гъзария в офиса-в която не знаем дори кви твари плуват,подготовка за деца в младо семейство и много други и други причини далеч от акваристиката каквато е тя за вас.колко от тези примери биха се интересували от скъп и марков филтър.За съжеление в повечето случай идеята за зоомагазин е семеен бизнес, лишен от капитал,от който ежедневно се вадят разходи за съществуване на това семейство,нали ви е ясно че всеки зареден скъп и хубав филтър примерно,би затруднил зареждането на 10 малки аквариумчета за костенурки,с 3 пъти по голяма печалба,и степен на ликвидност ;D  Недейте така егоистично да разсъждавате това че в сайта има 40 човека )които дават луди пари повярвайте ми наистина са луди) за хобито си не значи че може да се отвори магазин.прост Пример:знаете ли че преди нова година в Русе гаражен тип магазин,момчето което бе собственик се оплака че вече година банка не му отпуска заем да си дозареди магазина-а сега е най смешното човека се бореше за 400-500 лева, :'(нали ви е ясно колко колко стока би заредил,ЗАТВОРИ,още един пример магазин в Русе доста по голям от обичайното доста подреден,доста зареден:Присъда:Без Репутация -да кажем 6 месеца опит да оцелее.ЗАТВОРИ.
   Вярно това е за Русе не знам за другите градове как е но не знам защо си мисля че и там нещата са малко по добре.Разберете Вие НЕ СТЕ представителна извадка за търговците,било то и защотото Вие самите сте си търговци помежду си.Ние не сме бяла държава,дори и да го разделите на само бяла и само държава НЕ СМЕ нито 1-то нито другото.И баба ти Цонка със сигурност печели много повече от един среден или голям магазин-Факт.Няма Вносители в България има търговци по веригата,а за залежалата стока да имат я защото не се купува и защото след като я продаде на цената каквато вия я искате извади някой лев за семейството нищо няма да може да купи след това.Хайде да обобщи малко темата-кой сектор сте видяли да прави наистина разпродажби-АУТЛЕТИ муахаха ха наистина стоките са стари но цените сравнени със на запад не са 4-ни а са САМО 2-ни.
Много недоизказани неща останаха но мисля че ще бъда разбран-и като за последно искате ли да кажете кой кога за последно си е купувал обувки и на каква цена,и да ми обясни с какво чак толкова се промени качеството на обувките че предпочетохте тази ценова група,и се замислете дали всички могат да си ги позволят,и дали един магазин обслужващ хайде да кажем 100 човека но в цяла България може да съществува.


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: Ogi в Януари 21, 2010, 09:56:28
Подкрепям Бат Ганчо, така по-издълбоко ги поглежда нещата - Бат Ганчо фен съм ти  (thumbsup)
и в комбинация с казаното от Бат Ганчо с едно много вярно и съществено нещо казано от @nikolav:
"А и бас ловя, че ако ги намали (беше намалил - сага цените са по-нормални) на 1/3 от цената, едва ли щеше да продаде три пъти повече Ехейми." мога да направя горчивия извод, че към дадения момент поради липсата на клиенти, търговците предпочитат да печелят от надценка, а не от оборот и вероятно не напразно - просто е такова положението в момента ... надали всички са толкова глупави и не са се замислили да намалят надценките, явно достатъчно добре анализират ситуацията и са преценили кое е по-добро ...

Колкото до идеята на Ганчо да се направи на изхода на магазин на хранителна верига с голям човекопоток, във Варна е точно така във Варна Мол, идеята "Рожден ден,....е случайно видяна шаренийка в детски очи,златна рибка за гаджето което сваляме,амбиция на родител да научи дете на отговорност,гъзария в офиса-в която не знаем дори кви твари плуват,подготовка за деца в младо семейство"  явно е приложена, между другото там е единственото място във Варна, където има в наличност техника Ехейм и то доста богат избор  ;)


Титла: Re: Специализиран магазин за акваристика на европейско ниво ???
Публикувано от: Gancho_ в Януари 21, 2010, 07:16:07
и да разведрим малко темата


.... и между другото МЕЧО ПУХ Е ГЕЙ.:-)))-цитат от разговора на 3 случайноподслушвани момиченца на около 11-13 години преди около 3 седмици.